ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA „POBEDI RIZIK“

ODRŽANA EDUKATIVNA RADIONICA „POBEDI RIZIK“

U našoj školi tokom oktobra održana je edukativna radionica pod nazivom „Pobedi rizik“. Radionica je održana sa ciljem da unapredi znanja naših učenika o organizovanom kriminalu, ali i da ih upozna s mogućim posledicama uključivanja u takve aktivnosti.

ZAŠTO?

Mladi u Srbiji se tokom odrastanja susreću sa raznovrsnim rizicima za uključivanje u organizovani kriminal.  Trgovina drogom, huliganizam i trgovina ljudima najčešći su oblici kriminaliteta kroz koje kriminalne grupe „vrbuju“ mlade.

I ne samo to…

Prema podacima Globalnog indeksa organizovanog kriminala, Srbija je u 2020. godini zauzela  drugo mesto u Evropi po stopi organizovanog kriminala, odmah posle Rusije.

 

ŠTA SU UČENICI NAUČILI NA RADIONICI „POBEDI RIZIK“?

Učesnici radionice, učenici III i IV godine, imali su priliku da se upoznaju sa opasnostima koje organizovani kriminal nosi sa sobom, kao i sa načinima na koje se mogu zaštititi od njega.

Poseban segment radionice bio je posvećen tome kako učenici mogu prepoznati rizik, reagovati i pravilno se zaštiti.

Organizovali smo radionicu, u saradnji sa Centrom za pozitivan razvoj dece i omladine, kako bismo pomogli učenicima da izbegnu opasne zamke organizovanog kriminala. Cilj nam je bio da ih osnažimo da prepoznaju rizike i da budu pametniji od onih koji pokušavaju da ih ‘uvuku’, ali i da uvek znaju kome mogu da se obrate ako se nađu u nevolji – istakla je Slađana Perić, pedagoškinja škole.

Gimnazija Stefan Nemanja, nastaviće da podržava svaku inicijativu kojoj je cilj podizanje svesti mladih ljudi o rizicima koje nosi organizovani kriminal. Posebno inicijative koje pružaju znanje, ali i alate o tome kako se zaštititi od organizovanog kriminala.

 

Img 6e59a21f5e22367d8a7276837778ad5e V (2) 20231031160537

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja