NAUČNI PIKNIK ODUŠEVIO GIMNAZIJALCE

NAUČNI PIKNIK ODUŠEVIO GIMNAZIJALCE

Naši učenici prve i druge godine, u pratnji nastavnice fizike, nastavnika geografije i menadžerke škole, posetili su Naučni piknik. Ovaj događaj, posvećen ekologiji organizovali su Šumarski fakultet i Festivala nauke.  Manifestacija je održana u Arboretumu Šumarskog fakulteta pod sloganom „Misli zeleno“, treći put za redom.

Šumarski fakultet bio je domaćin programa.  Za ovu manifestaciju pripremili su različite interaktivne postavke, radionice i stručna vođenja. I to u saradnji sa fakultetima, institutima i organizacijama civilnog društva.

Kroz pet različitih programskih celina, učenici su imali priliku da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava. Saznali su i kako se određuje starost stabla i šta nam kazuju godovi o klimatskim promenama. Naučili su zašto je važan biodiverzitet i kako da ga ne narušimo. Posebnu pažnju učenicima je privukao deo programa u kojem su predstavljena dosadašnja saznanja o tome kako biljke komuniciraju među sobom.

Ništa manje nisu bili oduševljeni ni interaktivnom postavka „Govori sve što je živo, komunicira svaki nivo!”.

– Dopala mi se tematska celina posvećena važnosti vode i interaktivna postavka „Čudesni svet u kapi vode”. Oduševila sam se ogledima koji nude uvid u našu okolinu i čovekovu ulogu u njenom očuvanju – kaže učenica naše škole.

Pirotehnički spektakl „Eksplodirajuća otkrića Milana Popovića”, kao i virtuelna avantura „Šetnja po planeti”, u kojoj su mogli da hodaju dnom okeana, dosegnu vrh planine i pešače amazonskim šumama, ostavila je bez daha naše učenike.

Odlazak na Naučni piknik pružo je đacima ne samo nova znanja, već i inspiraciju za dalji rad na polju ekologije.

Naučni piknik napustili su oduševeljni interaktivnim radionicama i postavkama koje su im omogućile da na praktičan način sagledaju važnost zaštite prirode.

Zahvaljujući ovakvim događajima, naši učenici su motivisani da aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine.

I ne samo to, već  i da primene stečena znanja u svakodnevnom životu.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja