NA IZLOŽBI „JEŽEVA KUĆICA – IZMIŠLJANJE BOLJEG SVETA“

NA IZLOŽBI „JEŽEVA KUĆICA – IZMIŠLJANJE BOLJEG SVETA“

Maturanti naše Gimnazije imali su priliku da se upuste u čarobni svet mašte Branka Ćopića, pisca koji je obeležio odrastanje mnogih generacija. Oni su, zajedno sa svojim razrednim starešinama, posetili prvu tematsku izložbu – „Ježeva kućica – izmišljanje boljeg sveta“ u novootvorenom Muzeju Jugoslavije.

Ovu, po mnogo čemu jedinstvenu izložbu čine dve celine.

Prva celina  posvećena je poemi „Ježeva kućica“, koja zauzima posebno mesto u sećanjima brojnih generacija. Ovaj deo izložbe  osmišljen je kao svojevrsan poligon za igru i aktiviranje mašte. Tu su svoje mesto našli  kamp kućica, trampolina, vojnički šator, stare automobilske gume i drveni trupci pored kojih su ispisani Ćopićevi stihovi.

4 20240219130147Sajt 20240219130305

 

Druga celina izložbe „Ježeva kućica – izmišljanje boljeg sveta“  posvećena je životu Branka Ćopića i osmišljena je kao soba pisca. Tu su učenici imali prilike da se upoznaju s piščevim ličnim predmetima. Videli su radni sto pisca, njegovu pisaću mašini, fotografije i brojna dokumenta, među kojima je i Ćopićeva poruka pred samoubistvo.  

Iako fizički jasno potcrtana, ova granica na izložbi ne funkcioniše doslovno. Svet fikcije je isprepletan sa elementima stvarnosti.

Kao inspiracija za ovu izložbu poslužio je citat iz Ćopićevog intervjua:

 

„Nekad mi se čini da je dečija literatura samo jedan vid bežanja od stvarnosti. Od neljudskog sveta čovek se spasava vraćanjem u detinjstvo, izmišljajući novi svet koji je bolji i ljudskiji od onoga koji ga okružuje“.

 

A upravo, bežeći od stvarnosti koju nije voleo, Ćopić je napisao i knjigu priča „Bašta sljezove boje“,  kojom se vraća u bezbrižni svet svog detinjstva.

 

„Zbirka kratkih priča „Bašta sljezove boje“ deo je obavezne lektire za učenike IV godine. I upravo zbog te tematske povezanosti izložbe i knjige učenike smo i doveli na ovu interaktivnu izložbu. Izložba nije samo podstakla njihovu radoznalost, već im je i omogućila da bolje razumeju ključne teme i poruke koje Ćopićeva književnost prenosi. Verujem da su iz ovog iskustva poneli mnogo više od znanja. Upoznali su se sa važnošću mašte, kreativnosti i izražavanja“ – kaže nastavnica srpskog jezika.

 

Odlazak na izložbu organizovan je u sklopu nastave maternjeg jezika.

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja