NA ČASU U HRAMU SVETOG SAVE

NA ČASU U HRAMU SVETOG SAVE

Učenici II1 i II2, u okviru časova istorije i likovne kulture, posetili su Hram Svetog Save u pratnji nastavnika Nenada Nenadovića.

Naši đaci uživali su razgledajući unutrašnjost jednog od najvećih hramova na svetu, koji može da primi čak 10.000 vernika.  

Hram Svetog Save predstavlja pravo čudo srpske arhitekture i likovne umetnosti. Veruje se da je Hram podignut na mestu na kojem je Sinan paša spalio mošti svetog Save.

Unutar hrama nalazi se mnoštvo dragocenih freski i ikona, kao i kripta.

– Za mene je posebno impresivan bio mozaik koji se prostire na 15.000m2, a koji je urađen za samo četiri godine. U njega je ugrađeno preko 50 miliona komadića, težine veće od 320 tona. I to, najnovijom tehnikom koja se radi u Rusiji poslednjih 18 godina. Figure na mozaiku su impozantne. Hristos ima raspon ruku 17,2 metra, a njegova glava je preko četiri metra – kaže jedna od učenica.

 

Hram Svetog Save Druga 20231002150229

 

Obilazak Hrama Svetog Save realizovan je u okviru školskog projekta savremeni oblici nastave s ciljem da učenici bolje razumeju srednjovekovnu istoriju i umetnost.

– Verujem da učenje gradiva na ovakav način motiviše i podstiče učenike  da razmišljaju dublje o onome što vide i dožive. Pomaže im da teorijska znanja povežu sa praktičnim svetom. Umesto da samo čitaju ili slušaju o određenim  temama, imaju priliku da diskutuju o onome što vide, dele mišljenja i uče jedni od drugih – kaže nastavnik Nenadović.

Mi u Gimnaziji „Stefan Nemanja“ znamo da učenje u okolnostima koje nisu oivičene školskim prostorijama pozitivno utiče na kvalitetnije usvajanje znanja.

I upravo zbog toga,  nastavićemo da pružamo prilike učenicima da obogaćuju svoje obrazovanje i van učionice.

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja