LETOVANJE NA ZAKINTOSU

LETOVANJE NA ZAKINTOSU

Učenici gimnazije proveli su 10 nezaboravnih dana na prelepom Zakintosu, najjužnijem grčkom ostrvu. Svaki dan letovanja bio je za sve naše đake prilika za uživanje i upoznavanje ostrva.

I ne samo to, letovanje na Zakintosu bio je i te kako dobar odmor od svakodnevnih obaveza i rutine u kojoj svi žive tokom školske godine.

Ekipa, koju je i ovog leta predvodila nastavnica fizičkog Ivana Reko, bila je smeštena u Laganasu, najposećenijem turističkom mestu. Svoju popularnost Laganas duguje koliko lepim peskovitim plažama toliko i noćnom životu. 

Prve dane letovanja, gimnazijalci su iskoristili za posetu simpatičnom ostrvu Kameo. Ovo ostrvo je drvenim mostićem povezano s kopnom i poznato je po odličnim žurkama koje se organizuju i tokom dana i noću.

 

Zakintos ima ostrvce Kameo koje je sa plažom povezano uskim drvenim mostićem
Zakintos ima ostrvce Kameo koje je sa plažom povezano uskim drvenim mostićem

A odmah posle dana provedenog na Kameo ostrvu, usledilo je uživanje na plažama – St. Nicholas i Banana.

– To su dve veličanstvene peščane plaže sa tirkizno plavom vodom na kojima su se svi odlično zabavili. I učenici koji su bili hrabri da se oprobaju u različitim vodenim sportovima i učenici koji su želeli da dan provedu relaksirajući se na suncu uz muziku. Generalno, odlučili smo se da ove godine organizujemo letovanje na Zakintosu ne samo zbog nezaboravnog provoda po kojem je ovo ostrvo poznato.  Zakintos je mesto i idiličnih pejzaža, tirkizno-smaragdnog mora, srdačnih ljudi i zanimljive arhitekture. Ovo je ostrvo na kojem je odzvanjala mandolina kapetana Kornelija i ostrvo na kojem su se odmarali Artemida i Apolon. Kad sve to znate, onda je izbor ovog ostrva, za letovanje sasvim logičan – objašnjava Ivana.

 

Najhrabriji su se na Zakintosu oprobali u sportovima na vodi
Najhrabriji su se na Zakintosu oprobali u sportovima na vodi

 

Plaže 2 20230719131138

 

Tokom boravka na ostrvu za gimnazijalce su svakodnevno bili organizovani različiti fakultativni izleti. Jedan od najzanimljivijih, kako kažu, bio je obilazak Keri pećina i potraga za caretta caretta koranjačama, kojih trenutno ima samo 700 u čitavom svetu.

 

Simbol Zakintosa su caretta caretta koranjače kojih trenutno ima samo 700 u svetu
Simbol Zakintosa su caretta caretta koranjače

 

2023 07 06 13.12.04 20230719131652

ZANTE, GLAVNI GRAD ZAKINTOSA

Letovanje na najjužnijem jonskom ostrvu, naravno nije mogao proći bez posete šarmantnom i zavodljivom gradu Zante, glavnom gradu ostrva.

– Ovaj gradić mi je odmah prirastao za srce. Kao i većina jonskih ostrva i Zakintos je bio pogođen razornim zemljotresom 1953. godine koji je ostavio totalnu pustoš. Preživelo je svega nekoliko crkava. Ali je grad obnovljen u venecijanskom stilu gradnje. I sada je na neki način spoj starog i novog.  Jako mi se dopao Solomonov trg. Njega krasi ne samo statua Dionisija Solomona – tvorca grčke himne – već i zgrada muzeja, banke, najstarije Gradske kafane i crkva Sv. Marka. Baš kao u Veneciji, u kojoj smo ovog proleća bili na studijskom putovanju – kaže naša učenica.

 

Zante je glavni grad ostrva Zakintos
Zante je glavni grad ostrva Zakintos

 

Zante 2 20230719132113

 

Završetak letovanja obeležen je žurkom na brodu na Xigia plaži. Uz muziku i ples gimnazijalci su se oprostili sa Zakintosom.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja