LETNJI POSAO ZA SREDNJOŠKOLCE? ZAŠTO DA NE…

LETNJI POSAO ZA SREDNJOŠKOLCE? ZAŠTO DA NE…

Leto je, verujete, idealna prilika da se srednjoškolci opuste, napune baterije i uživaju u slobodnom vremenu nakon školske godine. I, teorijski tako i jeste.

No, neće proći mnogo vremena i vi ćete već primetiti da je vašem adolescentu dosadno. Izlasci, druženja, odlasci na bazene i odmor, sve to ispuni dan. Ipak, njima i dalje ostaje na raspolaganju dosta vremena sa kojim najčešće ne znaju šta će.

Zbog toga su letnji poslovi idealna prilika da adolescenti nađu ravnotežu između dosade i obaveza.

Tačno, raspust je, ali to nikako ne treba da znači da je dete izuzeto od svake odgovornosti.

Ako vaše dete ima dovoljno godina da se prijavi za posao, ohrabrite ga. 

 

Letnji posao
Za letnji posao mogu se prijaviti mladi već sa 15 godina

 

KOJE SU PREDNOSTI LETNJEG POSLA

Osim očiglednih prednosti podizanja vašeg deteta iz kreveta i skidanja sa telefona, postoje mnoge prednosti rada tokom leta.

Evo tri najveće prednosti:

1. Rutina i odgovornost

Biti van kuće i na svom poslu u određeno vreme obezbeđuje doslednost i rutinu adolescentima tokom leta. Štaviše, to ih im pomaže da preuzmu odgovornost i da obave zadatke na vreme. Angažujući se na poslu tokom leta, adolescenti dobijaju priliku i da nauče kako da preuzmu inicijativu i da se pridržavaju obaveza.

Jer oni su navikli da dobijaju uputstva od vas kao roditelja i nastavnika, ali imati šefa je potpuno nova dinamika.

2. Sticanje nezavisnosti

Letnji posao je odličan način da tinejdžeri nauče da cene novac i da nauče kako da razlikuju potrebe i želje. Istraživanja pokazuju da adolescenti sa mnogo više pažnje troše svoje dragocene dinare za koje su naporno radili nego novac koji dobijaju od roditelja. Pored toga, zarađivanje sopstvenog novca daje im, baš kao i odraslima, osećaj slobode i zadovoljstva.

3. Samopouzdanje

Izgradnja samopoštovanja je najvažniji deo rasta. Prema istraživanju američkog naučnika Džejlan T. Mortimera iz 2005. godine, srednjoškolci koji rade sa skraćenim ili punim radnim vremenom imaju više samopouzdanja od onih koji to ne rade. Jer biti odgovoran za nešto, osećati se nezavisnijim, imati sopstveni novac – sve to čine da se adolescenti osećaju bolje u vezi sa sobom.

 

Letnji posao
U omladinskim zadrugama postoji velik broj poslova za srednjoškolce

 

ŠTA SREDNJOŠKOLCI MOGU DA RADE TOKOM LETA?

Traženje posla može biti frustrirajuće i ogromno iskustvo za vašeg tinejdžera. Zato je važno da im pomognete da pronađu odgovarajući letnji posao tako što ćete razumeti njihove ciljeve (kao što je ušteda za putovanje ili kupovina najnovijeg modela iPhone-a ).

Mnogo je oblasti u kojima mogu da rade srednjoškolci. Poslovi koje mogu obavljati srednjoškolci postoje gotovo u skoro svim firmama, a to mogu biti:

Administracija: rad na administrativnim poslovima koji podrazumevaju izradu i sortiranje dokumenata, vođenje evidencije, uređivanje tabela, blagajne…

Prodaja: poslovi u prodavnicama prehrambene robe, buticima, pet shopovima, cvećarama…

Fizički poslovi: lepljenje deklaracija, popis robe, utovar i istovar robe…

Fabrika: rad u magacinu nekog objekta, posao kontrolora kvaliteta…

Ugostiteljstvo: poslovi u kafićima, restoranima, hotelima i drugim objektima koji obuhvataju pozicije kao što su konobar, šanker, barmen, kuvar, pica majstor…

Poslovi se mogu raditi od 4 do 8 sati dnevno. Neki poslovi često mogu da traju i nekoliko dana, a to je idealna prilika da se zaradi dodatni novac.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja