Kako da preživiš deljenje sobe u 9 koraka

Kako da preživiš deljenje sobe u 9 koraka

Deljenje sobe je svakom poštenom srednjoškolcu koji drži do sebe noćna mora.

Soba je tvrđava, svetilište i utočište.

U Americi, recimo, u pojedinim državama zakonom je zabranjeno da brat i sestra, kada napune pet godina, dele sobu.

Međutim, tvoja slučaj nije američki film. Em što moraš da gledaš brata ili sestru po ceo dan, em što moraš i da spavaš, sa tom osobom koja ti ide na nerve, u istoj sobi.

Istina je, nije lako živeti život kakav želiš kad moraš da deliš svoju sobu sa nekim, a posebno sa tim dosadnjakovićem.

Jer, ti bi da gledaš omiljenu seriju ili odvrneš na najjače muziku, međutim, brat ili sestra bi da spavaju, i to u totalnom mraku. Ti bi da ti dođu drugovi, a tvoj brat ili sestra moraju da se spremaju sutra za kontrolni. Ti bi da gledaš u plafon, a sa druge strane stiže sto pitanja. Ti bi da pričaš telefonom, ali neko preko puta zuri u tebe, načuljio je uši da čuje svaku reč, i jedva čeka da ode kod roditelja i prenese.

Realno, kako to preživeti i ostati normalan?

Nećemo ti sa ovim predlozima omogućiti život iz bajke, ali ćemo ti dati nekoliko saveta kako, da dok deliš sobu sa bratom ili sestrom, ne dobiješ sede i kako da deljenje malog prostora bude podnošljivo.

1. Obeleži teritoriju

Soba pripada oboma, ali jasno definisanje, pa ako je potrebno i zapisivanje na papiru šta je tačno čije i beskompromisno poštovanje dogovorenog, smanjiće teme za raspravu i gubljenje živaca.

Odaberite ko dobija koje fijoke, a ko koji deo ormara, stola ili bilo koje drugog komada nameštaja.

Ako je situacija baš „vrela“  fizički podsetnici na razdvajanje, kao što su nalepnice, lepljiva traka ili pregrada mogu završiti posao.

2. Podeli poslove

Napravite raspored da se tačno i jasno zna ko će izneti smeće, ko će usisati, a ko obrisati prašinu. Plan možete i da menjate, ali uvek pošteno delite poslove.

3. Nađi svoje ćoše

Sasvim je u redu da se ponekad osećaš da moraš da pobegneš od svih. Nema osobe na ovom svetu koju ne obuzmu takve potrebe. Čak i tvoji roditelji ponekad žele da pobegnu i od tebe i od tvog brata i sestre. Neobično, zar ne?

Tako da traži za sebe neko mesto koje tvoj brat ili sestra ne smeju da koriste. Ako to ne može da bude neki kutak u okviru zajedničke sobe, možda neki deo dnevne sobe ili kuhinjski mogu poslužiti.

4. Uvažavaj bližnjeg svoga ?.

Naravno da voliš svog brata ili sestru, i naravno da ih ne voliš uvek.

Korisno je da zapamtiš da čak i kada su tenzije velike, tvoj brat ili sestra su osobe koje isto imaju potrebe, samo su one trenutno drugačije od tvojih.

Zato…

  • ne špijuniraj telefon bližnjeg svoga i ne virkaj šta piše na zadnjoj strani sveske
  • kad se svađajte kritikujte ponašanje, ne karakter (recimo – „Smeta mi kada ostavljaš hranu u sobi“ umesto „Dosado, samo praviš haos“)
  • dogovorite se šta da radite kada je neko od vas na telefonu i kada kome mogu da dođu prijatelji.
  • odredite i „mirne sate“,  period kad niko ne pravi nikakvu buku
Gimnazija Stefan Nemanja 3 20210922 204210

5. Odoli iskušenju

Nema dileme da je primamljivo podići olovku na bratov ili sestrin sto ili podići košulju sa poda. Međutim, ako znaš da to nije deo tvog posla, odoli iskušenju.

Ne „pozajmljuj“ ništa bez pitanja i ne uzimaj ono što ti ne pripada po dogovoru.

6. Nemoj biti drvo

Utvrđivanje jasnih pravila, postavljanja granica i preciziranje odgovornosti pomoći će, bez dileme, da se izbegnu mnogi sukobi, ali nekada se dogode i neplanirane stvari.

Zato…

Potrudi se da ne doživiš nervni slom, jer je tvoja sestra raskinula sa dečkom i u sobi neplanirano zatičeš pet drugarica koje je teše.

Biće sasvim u redu da joj kažeš: „Šta misliš da me obavestiš unapred da su ti tu drugarice, umesto što ih zatičem u našoj sobi?

7. Budu rame za plakanje

Tvoj brat ili sestra imaju potrebe, želje, problem. Sve isto kao i ti.

Zato ako kada vidiš da na licu svoj „saborca“ iz sobe uznemirenost i tugu budu tu da saslušaš, razumeš  i popraviš raspoloženje.

8. Ne gomilaj bes

Sukobi su da se rešavaju i imaćeš ih tokom celog života sa različitim ljudima. Najčešće sa onima do kojih ti je mnogo stalo.

Nesporazumi sa bratom ili sestrom mogu ti pomoći da ranije i brže savladaš njihovo rešavanje.

Tako da kada krene „rat u sobi“, umesto da gutaš bes, duboko udahni, primeti kako se osećaš i razmisli šta želiš da promeniš.

Što je moguće češće razgovaraj sa bratom ili sestrom zbog problema koji su se postavili između vas, pravite kompromis i tragajte za dobitnim rešenje.

Ne zaboravi da priznaš odgovornost za svoj deo koji je doveo do sukoba i preuzmeš obavezu da promeniš svoje ponašanje u budućnosti.

9. Zabavi se

Nećeš zauvek biti u sobi sa svojim bratom ili sestrom niti deljenje sobe mora bude samo muka i „bitka neprestana“.

Zabavite se i smejte se, dok se „krčkate“ u istom loncu. Sigurno ima nekih stvari koje volite da radite zajedno i u kojima možete uživati.

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja