IZLET U NOVI SAD

IZLET U NOVI SAD

Za učenike četvrte godine, tokom novembra, organizovali smo jednodnevni izlet u Novi Sad.

U evropskoj prestonici kulture 2022 đaci su se upoznali sa kulturnim nasleđem Novog Sada i značajnim istorijskim događajima koji su oblikovali grad.

Posetili su Petrovaradinsku tvrđavu, gde su imali priliku da vide stalnu postavku o nastanku tvrđave, kao i Veliki ratni bunar. Nakon toga obišli su Podzemne vojne galerije, jedinstvenu atrakciju Petrovaradinske tvrđave. U pitanju je četvorospratni komunikacijsko-odbrambeni sistem, dužine 16 kilometara.

Odlučili smo se da učenici vide postavku „Tvrđava“ jer veoma edukativna i pruža mnoštvo informacija. Pored toga koncept izložbe je takav da svako može da prilagodi sebi i svojim interesovanjima koliko vremena će provesti u razgledanju. Direktno sa izložbe ušli smo u prostor gde se nalazi Veliki ratni bunar, remek–delo arhitekture i građevinarstva. Učenicima je posebno bilo zanimljivo kada su čuli da je ovaj bunar u slučaju velike opsade, mogao da snabdeva pitkom vodom celu Tvrđavu– kaže Aneta Pavlica, menadžerka škole i naglašava da su učenici aktivno učestvovali, postavljali pitanja i pokazali veliko interesovanje za teme koje su obrađene tokom ture.

 

Anete Ispod Izjave 20231130134503Aneta Ispod Izjav 20231130134512

KIŠA NIJE POKVARILA IZLET

Iako je kiša pokušala tokom izleta da pomrsi planove, entuzijazam učenika i zanimljiv program nisu dozvolili da im se ovaj dan pokvari.

Imali smo sjajan dan! Najviše mi se dopala vođena tura kroz Podzemne vojne galerije. Bilo je neverovatno čuti sve te priče iz prošlosti, a vodič je bio sjajan. Naučili smo nešto novo, a opet se i zabavili. Gimnazija Stefan Nemanja je škola za decu trećeg milenijuma, treće decenije. Uživali smo i jedva čekamo neka nova putovanja – kaže jedan od naših učenika.

Učenik Ispod Izjave 20231130134523

 

Mi kao škola nastavićemo da negujemo učenje izvan učionice, jer znamo da je ključno za razvoj holističkog pristupa obrazovanju.

Ovakav vid organizovanja nastave ne upotpunjuje samo znanje, već i podstiče timski duh, radoznalost i kritičko razmišljanje kod naših učenika.

Poslednja 20231130134640

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja