GIMNAZIJALCI NA DANU SAVREMENE GEOGRAFIJE

GIMNAZIJALCI NA DANU SAVREMENE GEOGRAFIJE

Povodom Dana savremene geografije, učenici treće godine društveno-jezičkog i opšteg smera, sa nastavnikom geografije Ilijom Lazićem, posetili su Geografski fakultet u Beogradu.

Profesori i saradnici fakulteta najpre su predstavili učenicima sve traženije, savremene studijske programe Geografskog fakulteta. Nakon toga gimnazijalci su imali priliku da se upoznaju sa konceptom geografskih informacionih sistema (GIS) i njihovom primenom u savremenom svetu.

 

Cetvrta 20240205131546

 

Drugi deo događaja na Geografskom fakultetu bio je rezervisan za kviz i radionicu posvećenu poznavanju i proučavanju lokalne sredine.

 

Peta 20240205131654

 

Za sam kraj, a u duhu geografije, i gosti i domaćini prešli su iz učionice u dvorište. Tu je bila demonstrirana upotreba drona u naučne svrhe.

I ne samo da je demonstrirana, već su učenicu imali priliku i da se oprobaju u korišćenju i snimanju dronom.  

Stvarno smo se svi oduševili što smo imali mogućnost da se oprobamo u upravljanju dronom. Sve je bilo jako interesantno. Ako bih morao da izdvojim još jednu stvar, onda bi  drugi utisak za mene, definitivno, bili geografski informacioni sistema (GIS) i njihovo korišćenje –  od tagovanja na društvenim mrežama, preko praćenja širenja infektivnih bolesti, do kreiranja video-igrica – kaže naš učenik.

 

Učenici se na danu savremene geografije oprobali u upravljanju dronom
Učenici se na danu savremene geografije oprobali u upravljanju dronom

 

Pored učenika iz naše škole, povodom Dana savremene geografije, gosti fakulteta bili su i učenici i profesori IV, VI, VII i XIV gimanzije.

– Cilj posete bio je da se učenicima kroz predavanja, radionice i druženje  približe savremeni pravci u geografskoj nauci. I ne samo to, već da kroz konkretne primere saznaju  gde sve savremena geografija ima svoju primenu – objašnjava nastavnik geografije.

 

SAVREMENA GEOGRAFIJA STANUJE NA STUDENTSKOM TRGU 3

Ovo je drugi put da Geografski fakultet organizuje Dan savremene geografije.

Geografski fakultet je državna visokoškolska ustanova čije su osnovne delatnosti visoko obrazovanje i naučni rad. Fakultet izvodi studije na 3 stepena; osnovne, master i doktorske studije.

Na Geografskom fakultetu aktivno studira preko 1500 studenata.

Geografski fakultet sarađuje sa najznačajnijim ustanovama iz zemlje i brojnim inostranim univerzitetskim centrima.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja