GIMNAZIJALCI GLEDALI PREDSTAVU „NEČISTA KRV“ U NARODNOM POZORIŠTU

GIMNAZIJALCI GLEDALI PREDSTAVU „NEČISTA KRV“ U NARODNOM POZORIŠTU

U jednoj od najstarijih ustanova kulture u Srbiji – Narodnom pozorištu, naši gimnazijalci gledali su predstavu  „Nečista krv“ . Ova predstava je rađena po istoimenom romanu Bore Stankovića.

Naši učenici imali su priliku da, nakon časova srpskog jezika, na kojima su razgovarali o jednoj od najpotresnijih priča nacionalne književnosti, pogledaju i dvosatnu dramu.

Ipak, kako kaže nastavnica srpskog jezika to što je „Nečista krv“  veliki srpski roman, nije bio presudan razlog za dolazak na predstavu.

 

  • Predstava se bavi temama koje su i danas relevantne. Ovo je drama koja traga za odgovorom na pitanje kako ljubav između dvoje ljudi nastaje i nestaje. Ali i drama o jednoj samosvesnoj ženi, punoj strasti i života koja postaje žrtva nasilja i koja krivi sebe i svoju „nečistu krv“ za to što je muž zlostavlja. Promenilo se vreme, okruženje i način na koji živimo, ali mislim da su posledice koje ostavljaju nerešeni porodični odnosi i nasilje uvek i svuda isti i uvek i svuda bolni. I da od toga ne treba da okrećemo glavu. – objašnjava ona.

 

Učenici puni utisaka i reči hvale za predstavu "Nečista krv"
Učenici puni utisaka i reči hvale za predstavu „Nečista krv“

 

UČENICI ODUŠEVLJENI DRAMOM „NEČISTA KRV“

Reči hvale za odlazak na predstavu „Nečista krv“ imaju i naši učenici.

  • U predstavi „Nečista krv“, nema folklornih elemenata, niti jezika starog Vranja, kojih ima u romanu. Ali ima svevremene priče ne samo o ljubavi, nego i o strasti, čežnji i patnji, kako ličnoj, tako i porodičnoj. Svi junaci su zadržali karakteristike koje su imali i kod Bore Stankovića. Ali im je dat i „savremeni dodir” kroz govor i situacije u kojima se nalaze. Tako je na primer Sofka ostala žena koja je svesna sebe, svoje lepote i porekla, Marko je ostao bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, Mita je čovek koji je propao u tranziciji… sve je to nešto što postoji i danas samo u malo drugačijem obliku u odnosu na vreme u koje Stanković smešta svoj roman – kaže naša učenica III godine filološkog smera.

 

Gimnazija „Stefan Nemanja“ nastaviće da neguje sveobuhvatan pristup obrazovanju. Verujemo da na takav način pružamo učenicima mogućnost da dublje razumeju književne teme i njihovu ulogu u savremenom kontekstu.

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja