DUNJA SAVIĆ OSVOJILA JE DVA PRVA MESTA NA TAKMIČENJU U ŠAHU

DUNJA SAVIĆ OSVOJILA JE DVA PRVA MESTA NA TAKMIČENJU U ŠAHU

Dunja Savić, učenica treće godine, društveno-jezičkog smera, osvojila je dva prva mesta na nedavno održanom gradskom kadetskom takmičenju u šahu.

Ona je u konkurenciji devojčica do 18 godina osvojila prvo mesto u brzopoteznom i ubrzanom šahu i plasirala se na državno takmičenje koje će biti održano na proleće.

 

Dunja Savić Foto 20231226104411

 

Za Dunju državne, a bogami ni evropske titule nisu nove. Prvu je osvojila već sa 7 godina. I od tada se penje šahovskom lestvicom.

Vrlo rano sam počela da igram šah, još u vrtiću. A talenat i ljubav prema ovom sportu sam nasledila od dede. On se nije profesionalno bavio šahom, ali je isto kao i ja uživao u igri. Šah je za mene od prvog dana igra kombinacije i nadmudrivanja. Tabla, 32 figure, a u glavi mnoštvo kombinacija, pri čemu, samo ona prava vodi do pobede – kaže Dunja.

Njoj, sudeći po rezultatima koje osvaja u proteklih 10 godina,  kombinacije nikad nisu falile, jer je u većini slučajeva igru završavala matiranjem.

 

Duna Savić Prvo Osvojeno Republičko Takmičenje 20231226104440
Sedmogodišnja Dunja Savić sa prvom osvojenom zlatnom medaljom na državnom takmičenju
Dunja Savić Prvo Osvojeno Evropsko Takmičenje 20231226104612
Zlatna medelja na evropskom takmičenju

 

PARTIJE ZAVŠAVA MATIRANJEM

Iako je tiha i nenametljiva, za šahovskim stolom nema joj ravne. Kaže da talenat najviše određuje da li će neko stići u sam vrh ovog sporta.

Talenat je najbitniji. Moj talenat su prepoznali tokom jedne od brojnih aktivnosti u vrtiću. Nakon toga sledi rad, rad i rad. Svakodnevno vežbanje. To svakodnevno vežbanje šaha mi je pomoglo ne samo da uspešno rešavam šahovske nego i životne i školske probleme. Šah je igra koja ima i obrazovnu i umetničku komponentu i koja ljude nauči da misle. Jedna od najboljih definicija šaha je: „Šah nije ni igra, ni sport, ni nauka, ni umetnost, već od svega toga po nešto – ističe Dunja Savić.

Odgovor na pitanje da li će šah biti njen životni poziv, Dunja još uvek nema. Ipak, ne krije da otkada je postala učenica Gimnazije „Stefan Nemanja“ ima daleko više vremena da se posveti ovoj kraljevskoj igri.

Koliko zbog velikog razumevanja profesora, toliko i zbog toga što se skoro 70% gradiva savlada na času.

 

Čestitamo Dunji na njenom dosadašnjem uspehu i želimo joj još mnogo šahovskih pobeda u budućnosti!

 

 

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja