DA LI SU RODITELJI ODGOVORNI ZA ŠKOLSKI USPEH DETETA?

DA LI SU RODITELJI ODGOVORNI ZA ŠKOLSKI USPEH DETETA?

Kada biste mogli da mahnete čarobnim štapićem koji bi poboljšao školski uspeh vašeg deteta da li biste iskoristili priliku?

Logično, kao roditelj, uvek želite da vaše dete bude uspešno, kako u školi, tako i svakoj drugoj oblasti života. Želite ono što je najbolje za dete – da upiše najbolji fakultet i savlada uspešno svaki predmet.  Ukratko, da bude u vrhu.

Međutim, takva očekivanja je ponekad teško ispuniti, jer su usponi i padovi u toku školovanja normalan deo života za većinu mladih. 

Nažalost, u većini slučajeva, kad izostaju očekivani rezultati, roditelji počinju sve više i više da pritiskaju svoje dete.

Iako se pritisak uglavnom zasniva na dobrim namerama, brigom za dobrobit deteta, ishod je najčešće loš.

Zašto?

Zato što je tanka linija između brižnog roditelja i roditelja sa visokim i nerealnim očekivanjima.

U ovom tekstu, istražićemo koju ulogu roditelji imaju u obrazovanju svoje dece, ali i kako pravilan angažman može pozitivno uticati na školski uspeh. Osim toga, bavićemo se i razlozima lošeg uspeha učenika, kao i savetima koje možete primeniti kako biste podržali svoju decu i pomogli im da prevaziđu poteškoće.

 

LOŠ USPEH U ŠKOLI

Postoje različiti faktori koji mogu dovesti do lošeg uspeha učenika u školi, evo nekoliko najčešćih:

Nedovoljna podrška u učenju

Ako ne pridajete dovoljno pažnje učenju svoje dece, deci nedostaje strukturisano okruženje i motivacija da se angažuju u nastavi. Nedostatak adekvatne supervizije dovodi do loših navika u učenju i gubitka interesa za obrazovanje.

Nedostatak komunikacije

Loša komunikacija između vas kao roditelja i nastavnika ili nedostatak otvorenog dijaloga sa decom može otežati prepoznavanje problema u ranoj fazi. Zato je važno da budete svesni školskih obaveza svoje dece i redovno razgovarate o njihovom napretku. 

Neuspostavljanje rutine i organizacije

Nedostatak jasne rutine kod kuće može uticati i te kako na produktivnost. Ako ne postoje redovni termini za učenje, spavanje i rad domaćih zadataka, deca su sklonija odlaganju i gubljenju fokusa.

Neodgovarajuće vrednovanje obrazovanja

Ako ne pokazujete interesovanje za obrazovanje svoje dece ili imate nerealna očekivanja, deca mogu lako postati demotivisana i nezainteresovana za postizanje uspeha. Važno je da redovno podstičete svoju decu, pružate im podršku i naglašavate vrednost obrazovanja.

 

Na školski uspeh utiču različiti faktori
Na školski uspeh utiču različiti faktori

 

ŠTA KAO RODITELJ NE TREBA DA RADITE AKO JE ŠKOLSKI USPEH LOŠ:

Ne treba kažnjavati neuspeh deteta, jer je neuspeh već kazna za dete.

I zato:

  • Uzdržite se od fizičkog ili emocionalnog kažnjavanja kako biste naterali dete da radi više i bolje se ponaša u školi.
  • Ne kažnjavajte dete zabranom druženja i izlazaka. Deca bez zdravih i čestih mogućnosti za socijalnu interakciju manje su motivisana.
  • Ne insistiranje na savršenim ocenama ili rezultatima testova, jer kako pritisak raste, samopouzdanje i samopoštovanje opada. Dete počinje da preispituje svoje sposobnosti i pokušava da bude bolje, radi na tome da ispuni vaša očekivanja, ali se oseća kao da nikada nije blizu.

 

KAKO DA ŠKOLSKI USPEH BUDE BOLJI

Aktivno učestvovanje u obrazovanju

Imajte na umu da je potrebno da vi kao roditelj budete aktivni učesnik u obrazovanju svog deteta. Redovno razgovarajte s nastavnicima, dolazite na roditeljske sastanke i ako je potrebno upoznajte se s nastavnim planom i programom. To će vam omogućiti da pružite dodatnu podršku i razumete potrebe svog deteta.

Stvaranje podržavajućeg okruženja

Možete pomoći detetu da stvore bolje navike učenja stvaranjem odgovarajućeg okruženja kod kuće. Uverite se da vaše dete ima dovoljno sna svaki dan. Većini učenika je potrebno devet ili 10 sati sna da bi funkcionisali. Uverite se da jedu nešto zdravo pre nego što pođu u školu. Ljudskom mozgu je potrebna hrana da bi funkcionisao. Obezbedite detetu mirno i dobro osvetljeno mesto za učenje, postavite jasne termine za učenje i domaće zadatke, i podstaknite ih da održavaju redovnu rutinu.

Podsticanje komunikacije

Postavljajte pitanja o školi, interesujte se za napredak i otvoreno razgovarajte o  izazovima s kojima se vaše dete suočava. Upoznajte školska pravila i pomozite svom detetu da ih poštuje. Otvoren dijalog pomoći će vam da identifikujete probleme na vreme i pružite detetu odgovarajuću podršku.

Podsticanje motivacije

Pohvalite dete za trud, postignuća i napredak. Takav pristup pomaže deci da održe motivaciju i jačaju samopouzdanje. Važno je takođe razgovarati o značaju obrazovanja i kako ono može uticati na budući uspeh. Dokažite svom detetu da je obrazovanje važno tako što ćete i sami učiti i usavršavati se svaki dan.

 

Uloga roditelja u obrazovanju je ključna za postizanje uspeha u školi
Uloga roditelja u obrazovanju je ključna za postizanje uspeha u školi

 

PUT DO USPEHA

Odgovornost podizanja mladih ljudi može izgledati kao zastrašujući zadatak, ali uz određene smernice roditelji mogu i te kako da pomognu svojoj deci.

Uloga roditelja u obrazovanju je ključna za postizanje uspeha u školi. Kroz podršku, komunikaciju, stvaranje struktuiranog okruženja i podsticanje motivacije, roditelji mogu biti ključni pokretači koji pomažu deci da postignu bolje rezultate.

Važno je da roditelji budu aktivni partneri u obrazovnom procesu, radeći zajedno sa školom, kako bi obezbedili optimalno okruženje za učenje i napredak svoje dece.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja