DA LI SERIJE MOGU DA ZBLIŽE DECU I RODITELJE?

DA LI SERIJE MOGU DA ZBLIŽE DECU I RODITELJE?

Humoristične, dramatične, zabavne, provokativne ili strašne, serije su sastavni deo slobodnog vremena, kako odraslih tako i dece.

Netfliksˮ ‒ jedan od najpoznatijih onlajn video-servisa ‒ sproveo je anketu među svojim korisnicima i ustanovio da mnogi roditelji (80%) gledaju omiljene serije svoje dece, u želji da im se približe i bolje ih razumeju. Ono što iznenađuje je da tinejdžeri to odobravaju.

Mnogi roditelji širom sveta svakodnevno traže način da se povežu sa svojom decom adolescentskog uzrasta, a suprotno uvreženom mišljenju, tinejdžeri zaista žele da se otvore.

Ispostavilo se da su igrane serije međusobna „tačka spajanjaˮ, jer 70% procenata roditelja i 66% procenata mladih priželjkuju da imaju više zajedničkih tema za razgovor. 

Stižu nam praznici, biće prilike da provodite više vremena sa svojom decom, ali i prilike da pogledate serije koje širom sveta probijaju sve rekorde gledanosti među mladima. 

 

SERIJA „SEKSUALNO OBRAZOVANJE“  (SEX EDUCATION)

 

Sex Education Blog Post 20221226101121
Scena iz serije Sex Education

Ova serija je izazvala mnogo komentara i reakcija, prvenstveno zbog imena.

Da, svako će na prvu loptu pomisliti da se radi o vulgarnoj seriji u kojoj ima mnogo seksa. Naravno, ima, ali ne onako kako očekujete .

Serija prikazuje živote učenika, osoblja i roditelja izmišljene srednje škole Murdejl, dok se suočavaju sa dilemama u svom ličnom životu, često povezanom sa seksualnom intimnošću.

Glavne likove čine troje srednjoškolaca: introvertni Otis, ekstrovertni Erik i temperamentna Mejv.

Otisova majka Džin je seksualna terapeutkinja čije sesije i radionice imaju veliki uticaj na Otisa. Na Mejvin podsticaj on pristaje da podeli svoje znanje sa drugim učenicima, odnosno da savetuje sve one sa seksualnim problemima ili nedoumicama, uz novčanu naknadu.

Tako Otis i Mejv pokreću svoj tajni biznis koji nazivaju „seksualna klinika“: Otis ima ulogu vršnjačkog terapeuta i edukatora, a Mejv je zadužena za prikupljanje klijenata.

Serija kači sva pitanja: od masturbacije i impotencije, preko abortusa, LGBTQ odnosa, do seksualnih problema.  Beskrajno iskreno, na prezabavan način.

 

SERIJA „13 RAZLOGA ZAŠTO“  (13 REASONS WHY)

 

13 Reasons Why Blog Post (medium) 20221226101640
Scena iz serije 13 Reasons Why

Prva sezona serije ima 13 epizoda. 

U fokusu radnje je Hannah Baker, srednjoškolka koja je izvršila samoubistvo i za sobom ostavila kutiju sa audio kasetama.  Na kasetama navodi 13 razloga zašto je sebi oduzela život.

Svaki od tih razloga odnosi se na jednu osobu koja joj je na neki način naudila.

U prvoj epizodi Clay Jansen ispred svojih ulaznih vrata otkriva kutiju Hanninih kaseta.

Slušajući kasete, gledalac zajedno s Clayom bliže upoznaje Hannu i njen način razmišljanja, poteškoće s kojima se suočava, njene snove i talente.

Ako pogledate seriju s većom pažnjom, primetićete kako svi događaji koje Hanna navodi polako narušavaju njeno mentalno zdravlje i na kraju je dovode u stanje kliničke depresije koja se završava samoubistvom.

 

SERIJA „EUFORIJA“  (EUPHORIA)

 

Euphoria Blog Post 20221226101318
Scena iz serije Euphoria

Glavna junakinja Ru (Zendaya) je i naratorka i ona pokušava da nam približi tegobe tinejdžerskog života opisujući sopstvenu zloupotrebu narkotika, seksualne frustracije i emotivnu nestabilnost svojih vršnjakinja i vršnjaka.

Takođe, Ru nam prikazuje i nešto što je unikatno za 21. vek a to je internet nasilje i prevelika dostupnost pornografije.

No, kako je Ru tinejdžerka ona ne može kritički da se osvrne na sve probleme o kojima nam priča, pa njenim pripovedanjem autor uspeva da prikaže tinejdžersko doba kao period konfuzije, period kada znamo da smo loše, ali ne znamo zašto i u nemogućnosti smo da se borimo sa tim.

Dobro je da pogledate ovu seriju kako biste jasnije razumeli kroz šta prolaze vaša deca ali i da bi se prisetili kako je vama bilo u tim godinama. 

 

HVATANJE U KOŠTAC SA OZBILJNIM TEMAMA

Serije koje smo vam preporučili provociraju svojim sadržajem, ali samo na prvi pogled.

One su kompleksne, slojevite i govore o važnim temama. Počnite razgovor od najjednostavnijeg. 

1. Razgovarajte o likovima. Ko vam se sviđa a ko ne, i zašto. Prihvatite da vaše dete ima drugačije viđenje i scena i likova od vas.

2. Budite otvoreni za diskusiju i razmenu mišljenja.

3. Budite radoznali prema onome što vaše dete misli i oseća, čak iako se ne slažete. Ako nešto ne razumete, pitajte, tražite  objašnjenje – možda će vam drugačija perspektiva razjasniti neke situacije.

4. Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o stvarima koje su “in” u njegovom svetu. Nit koja povezuje ove serije je upravo taj prazan prostor između roditelja i dece.

5. Zajedno analizirajte, naročito roditelje u ovim serijama. Da li su popustljivi, nezainteresovani, površni, kontrolišući ili dobro postupaju. Razmislite, kako i kada su roditelji iz serije “pogubili konce”, razmislite i šta biste vi uradili da ste se našli na njihovom mestu. Podelite svoje mišljenje sa detetom. 

 

I ZA KRAJ 

Popularna kultura zauzima važno mesto u životima svih generacija.

Setite se svoje mladosti, stvari koje ste slušali i gledali, i kako bi bilo lepo da ste o njima mogli da razgovarate sa vašim roditeljima (koji to verovatno nisu razumeli).

Iz te pozicije, biće daleko lakše. 

Srećno!!!

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja