ČAS ISTORIJE U MUZEJU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

ČAS ISTORIJE U MUZEJU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Učenici druge godine, zajedno sa nastavnikom istorije Nenadom Nenadovićem, tokom decembra posetili su Muzej srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nakon što su na časovima istorije učili o dinastiji Nemanjića, Velikoj seobi Srba i životu Srba pod turskom vlašću učenici su krenuli put Patrijaršije, gde je muzej smešten.  

Muzej srpske pravoslavne crkve je riznica najvrednijih relikvija srednjevekovne istorije Srbije. U stalnoj postavci izloženi su predmeti od neprocenjive vrednosti. Oni prikazuju istorijat Srpske pravoslavne crkve, od Stefana Nemanje i Svetog Save do novijih dana.

Učenici su u ulaznom holu imali prilike da vide replike srednjovekovnih freska i reljefne dekoracije iz srpskih srednjovekovnih manastira. A u samoj unutrašnjosti videli su ikone, crkveni tekstil, liturgijske predmete, najvredniju kolekciju rukopisnih i štampanih crkvenih knjiga…

–  Tekstilni umetnički predmeti  u muzeju na mene su ostavili najjači utisak – plaštanica kralja Milutina, odora kneza Lazara i vezeni tekst monahinje Jefimije Pohvala knezu Lazaru. Drago mi je što sam imala priliku da vidim povelju cara Dušana pisanu Hilandaru i povelju Vuka Brankovića. I srećna sam što imam priliku da učim na ovakav način – ističe naša učenica.

 

Gimnazija 2 20231227111645Poseta muzeju SPC organizovana je, kako kaže, nastavnik Nenadović sa ciljem da učenicima približi naše spomenike kulture i bogatu istoriju.

S obzirom na to smo na časovima izučavali srednjovekovnu Srbiju odlazak u Muzej srpske pravoslavne crkve je bila odlična prilika za povezivanje znanja stečenog na časovima sa stvarnim artefaktima i relikvijama.  Verujem da je osavremenjavanje nastava na ovakav način ne samo nužno, već i neophodno za obrazovanje u trećoj deceniji, trećeg milenijuma – kaže Nenadović, jedan od omiljenih nastavnika u Gimnaziji Stefan Nemanja.

Gimnazija 3 20231227111806

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja