BILI SMO GOSTI NA XXVIII TAKMIČENJU U BESEDNIŠTVU

BILI SMO GOSTI NA XXVIII TAKMIČENJU U BESEDNIŠTVU

Maturanti Gimnazije „Stefan Nemanja“ bili su gosti na XXVIII takmičenju u besedništvu studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U najveći i najpoznatiji amfiteatar „Radomir Lukić“, čuvenu „peticu“, nisu samo došli učenici filološkog, koji imaju nastavni predmet retorika i besedništvo,  i društveno-jezičkog smera , već svi maturanti koje planiraju da upišu Pravni fakultet.

 

Težak zadatak - izabrati najbolje na XXVIII takmičenju u besedništvu
Težak zadatak – izabrati najbolje na XXVIII takmičenju u besedništvu

 

Gimnazijalci su sedeli u amfiteatru zajedno sa brojnim profesorima i studentima Pravnog fakulteta, predstavnicima advokature i javnobeležničke profesije.  A među gostima bila je i Jelena Begović, ministarka tehnološkog razvoja i inovacija.

Kao i ranije, 10 studenta se takmičilo u tri kategorije: zadata tema, slobodna tema i improvizacija, za najhrabrije. Neke od tema kojih su se takmičari dotakli su i porast nasilja, geopolitička situacija, stanje u srpskom pravosuđu…

Takmičare je ocenjivao petočlani žiri, ali i publika.

Tako da su naši učenici imali prijatan, ali nimalo jednostavan zadatak – da izaberu najbolje na XXVIII takmičenju u besedništvu.

 

UČENICI GLASALI ZA NAJBOLJE BESEDNIKE

Glasali su, kažu, svako po svom ukusu i savesti. 

Mnoge besede ticale su se osetljivih tema ili provokativnih pitanja, međutim, način govora o njima uvek je bio na akademskoj visini. Studenti su govorili slobodno i bez cenzure, ali vešto, argumentovano i kulturno. Ukratko, pokazali su nam svima kako treba govoriti o važnim temama koja potresaju svet i našu zemlju. Meni se posebno dopala beseda studentkinje koja je govorila o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Mislim  da je  važno da o tome pričamo. Generalno,  svima nam je bilo teško da se odlučimo kome da damo glas, jer su besednici bili odlični  – kaže naša učenica.   

Takmičari XXVIII takmičenja u besedništvu, neke od učenika su motivisali da i sami jednog dana stanu pred publiku.

Planiram da ove godine upišem Pravni fakultetu u Beogradu, a ako mi to pođe za rukom, planiram i da se prijavim na takmičenje u besedništvu.  Nadam se da će svi moji drugovi doći da me podrže – ističe naš učenik, a mi verujemo i budući brucoš Pravnog fakulteta.

 

Druga 20240208133523

 

Mi kao škola nastavićemo da negujemo kulturu leporečja. Posebno u današnje vreme kada su skraćenice, sleng i neformalni jezik postali uobičajeni u svakodnevnoj komunikaciji, naročito kod mladih.

U savremenom, digitalnom dobu, postaje važnije nego ikad da mladi nauče kako da se izraze na jasan i koherentan način.  Takođe, važno je da nauče kako da se oslobode straha od javnog nastupa i usude se da govore u javnosti.  Svemu tome uče ih upravo retorika i besedništvo.

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja