20 NOVIH UČENIKA PRIDRUŽILO NAM SE U DRUGOM POLUGODIŠTU

20 NOVIH UČENIKA PRIDRUŽILO NAM SE U DRUGOM POLUGODIŠTU

Gimanzija Stefan Nemanja školsku 2023/24. nastavlja sa čak 20 novih učenika. Praktično naša školska porodica u 2024. bogatija je za jedno novo odeljenje.

Nakon prvog polugodišta najviše nam se pridružilo učenika prvog razreda.

I to nas ni malo ne čudi.  Znamo da polazak u srednju školu, može da bude zabavan i uzbudljiv. Isto tako može da bude ispunjen brigama i strahovima. Prelazak iz poznatog okruženja u potpuno nepoznatu sredinu, kod određenog broja mladih, često izaziva nesigurnost, pa im je psihološka podrška, posebno u školi od velike važnosti.

Zato mi u Gimnaziji Stefan Nemanja imamo tim psiholog-pedagog-razredni starešina koji pomaže učenicima, posebno onim u prvoj godini, u osnaživanju i  jačanju samopouzdanja.    

Uvek pružamo podršku svim učenicima, a posebno onima koji prolaze kroz zahtevan period prelaska iz jedne škole u drugu. Znamo da je polazak učenika u srednju školu – prema brojnim iskustvima i istraživanjima,  jedan od najstresnijih perioda u školovanju svakog učenika. Oni se nalaze pred novim i brojnim izazovima. Tu je nova škola, novo društvo, novi predmeti, veći broj časova. Svim ovim novinama svakako treba dodati i to da su srednjoškolci u periodu adolescencije, hormoni čine svoje. Javljaju se i prve ljubavi, ali i prva razočaranja. Sklapaju se nova prijateljstva, ali i zauvek gube neka stara… Sve u svemu to je za njih vreme puno izazova.  Zato je podrška u ovom periodu neophodna – kaže Aneta Pavlica menadžerka škole i dodaje:

 

PODSTIČEMO UČENIKE DA PREVAZIĐU SVOJA OČEKIVANJA

 

Negujemo u školi otvorenu komunikaciju i iskren, podržavajući odnos prema učenicima. Naš najvažniji cilj je da deca steknu samopouzdanje, da saznaju ko su, šta su, šta žele da rade. Mi smo tu da ih podstičemo da prevaziđu svoja očekivanja i da ih osnažimo da razmišljaju kako u svojim učionicama, tako i van njih – kaže ona.

A da je tako, možda najbolje potvrđuje naš učenik I godine IT smera Strahinja Ilić. Pitali smo ga kako se oseća u novoj školi. Evo šta je o tome rekao:

Moje dosadašnje impresije novom školom i novim prijateljima mogao bih opisati kao jednu bogatu riznicu koja i te kako oblikuje moj lični rast. Živa i inkluzivna atmosfera u novoj školi podstiče zajedništvo, saradnju i prijateljstvo između učenika i nastavnika. Nastavnici su mahom mladi ljudi, koji lako ostvaruju kontakt sa učenicima, pa međugeneracijski jaz jedva i da postoji. Vreme provedeno u školi je ispunjeno sticanjem znanja i građenjem novih prijateljstava. Ukratko, od angažovanih diskusija u učionici do vannastavnih aktivnosti, svaki dan donosi brojne mogućnosti za učenje i povezivanje sa vršnjacima – kaže on.

 

 

Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja