SPECIJALNI NOVOGODIŠNJI POPUSTI ZA RANE PRIJAVE ZA ŠKOLSKU 2020/21. GODINU!

Zašto se opredeliti za filološki smer?

Kažu da čovek vredi onoliko koliko jezika zna. Jezik je osnova kulture i tradicije svakog naroda i ono što ih čini jedinstvenim. Sa izučavanjem jezika čovek se upoznaje sa svim lepotama jedne države. Program za nadarenu decu u Filološkoj gimnaziji nam pruža mogućnost da negujemo i širimo znanje i interesovanje za određen jezik. Strani jezici su svuda oko nas i u njih se zaljubljujemo od malih nogu preko stranih TV kanala i muzike, a ova škola nam daje jedinstvenu šansu da tu strast pretvorimo u profesiju i karijeru.

Naš smer nudi mogućnost da se upustite u čarolije celog sveta i upoznate ljude sličnih interesovanja kroz interaktivne časove. Drugačiji smo od drugih gimnazija, fokus se prebacuje na temeljno izučavanje jezika i književnosti. Učenici rade u malim grupama i to im omogućava da dobiju bolji kvalitet znanja i veću posvećenost profesora.

Stičemo osnovno znanje iz svih opštih predmeta u okviru ostalih gimnazija, ali nakon dve školske godine se u potpunosti usmeravamo na društvene predmete sa velikim brojem časova engleskog, srpskog, latinskog i drugog stranog jezika. Pored tih predmeta u našem rasporedu nalaze se dodatni predmeti kao što su osnovi prevođenja, lingvistika i retorika, koji su poseban deo našeg smera.
Pri upisu, budući učenici na raspolaganju imaju odabir od sedam stranih jezika, a to su ruski, nemački, francuski, italijanski, španski, kineski i japanski. Našu školu, pored srpske dece pohađaju deca iz inostranstva, za koje se organizuje dodatna nastava srpskog jezika koja im pomaže da se lakše snađu u našoj školi i državi. Mala odeljenja krase mnoge učionice i stvaraju prijatan ambijent koji se vremenom pretvara u malu porodicu koju spaja strast prema izučavanju odabranog jezika.

U ovoj školi učenici ispoljavaju maksimalnu kreativnost kroz razne projekte, a dolaze do svog vrhunca kada dođe vreme za Festival jezika. To je bitna manifestacija tokom koje đaci kroz umetnost, hranu i muziku dočaravaju poznate znamenitosti određene države i posetiocima približavaju lepotu jezika za koji su se opredelili.

Pri završetku filološkog smera diplomirani učenik stiče prednost za dobijanje stipendija i studije u inostranstvu. Uz to nam se otvaraju i vrata za zapošljenje u inostranim firmama i budućnost u svetu prevodilaca, lektora, profesora, sudskog tumača za strani jezik i raznovrsne profesije.

Aleksandra Davinić
Nevena Kokonešević III1

Pregledano: 20 pregleda
Return To Top

Gimnazija Stefan Nemanja